Разделението в България се подсили от войната в Украйна: за кой

...
Разделението в България се подсили от войната в Украйна: за кой
Коментари Харесай

Военната помощ за Киев удължавала войната. Сякаш украинците са я започнали

Разделението в България се укрепи от войната в Украйна: за кой ли път в българската история се разпаднахме на прозападни и произточни групи. Това сподели пред Ивайло Нойзи Цветков, мъдрец и културен антрополог.

" Но постоянно има потребност да се беседва. Още античните гърци са разкрили, че през разговора може да се стигне до някакво единодушие за истината ", уверен е той.

Според него ние " преповтаряме едни и същи модели, за които е писал още Иван Хаджийски преди съвсем век "

" Нишката, която минава през всичките ми беседи, е обвързвана с българската орис. Къде бъркаме? Защо бъркаме? Какви сме ние в действителност като еднаквост? Диалогът за българската еднаквост е безконечен ", счита Цветков.

Според него обаче това не би трябвало да ни стопира " да дълбаем " и даже да няма резултат " това също е поучително ".

Цветков акцентира, че главното предизвикателство е " голямото разделяне, което се простира от геополитиката до душевността ни ".

" Не става въпрос единствено за България. Оказва се, че обществените мрежи и цифровата гражданска война като цяло, вместо да ни научат да поддържаме връзка по-разумно и по-смислено, даже задълбочиха разломите. Когато прибавим и едно трагично геополитическо събитие, каквото е войната на Русия против Украйна, тези разломи в допълнение се уголемяват.

Мразя да приказвам за " ние, българите ", само че в случай че приемем, че имаме общи черти, ние не целим да разминираме полетата, а се ожесточаваме в разломите си по най-различни тематики. Това ми се вижда като огромно предизвикателство, в това число в международен мащаб. Когато в този разлом се намесят и медиите, за които априорно се приема, че се хранят с такива разломи, тъй като преследват по-широка публика, те в допълнение укрепват този развой ", сподели още Цветков.

Той акцентира, че е изцяло изумен " по какъв начин е допустимо изобщо да слагаме на масата въпроса за нашата геополитическа ориентировка ".

" Дали сме част от Европа или сме част от нещо друго? Или пък сме нещо по средата, когато постоянно е даже доста по-вредно? Външнополитически ние се държим като тези, които към момента не са създали този избор. Върхът на българския политически цинизъм: Военната помощ за Киев " удължавала войната ", като че ли украинците са я почнали ", сподели Цветков.

По отношение на вътрешната политика той разяснява, че явно отиваме към нови избори.

" Не ми се дълбае в българската политика, тъй като тя ми се коства в обстановка на цуг-цванг - не виждам потребния ход, който ще докара до публично потребен излаз от обстановката. Но и там ще стане въпрос за избор, следващите избори, на които към този момент наподобява несъмнено, че ще отидем ", сподели още той.

И си пожелава думата на тази година да е " мир, или най-малко някаква версия на мир, на взаимно удържане "

" Той е неосъществим като цяло - по ред социокултурни аргументи, само че в тази ситуация ще го огранича до тази война, която се води сега на украинска територия. Да стигнем до нещо, което да наподобява на рационален край. Не знам дали когато приказваме за съветския империализъм сега, можем да включим думата " разсъдък ", само че в случай че би трябвало да си пожелая коя да е думата, явно е тази.

Не си даваме сметка за нещо доста значимо - завършва най-дългата " Бел епок "  в европейската история. 75 години без войни, в случай че не броим югославските. Сметнахме, че мирът и потребителският императив към този момент някак ни се поставят априорно - и това може да се окаже голяма неточност ", сподели още Цветков.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР